Producenci

Paczka

WYSYŁKA W 24H

szybko i bezpiecznie

Tarcza

GWARANCJA

satysfakcji smaku

Konsultant

FACHOWE DORADZTWO

w doborze kawy

Strzałka

14 DNI NA ZWROT

lub wymianę

Czym arabika różni się od robusty? 0
Czym arabika różni się od robusty?

Choć rodzina kawowców liczy ponad 124 gatunki, produkcja kawy opiera się na jedynie dwóch z nich. Chodzi oczywiście o arabikę i robustę. Czym różnią się od siebie ziarna tych gatunków i dlaczego smakosze chętniej sięgają po pierwszy z nich?

Różne gatunki kawowca mają swoje potrzeby i choć mówimy o całkiem sporej rodzinie roślin tropikalnych, napój bez którego większość ludzi nie wyobraża sobie dnia, produkowany jest zaledwie z dwóch - i to grożących wymarciem - gatunków. Czym arabika różni się od robusty?

 

 

 

Arabika

Arabika pochodzi z odmiany kawowca, który został odkryty w Etiopii. Drzewka osiągają zwykle od 3 do 5 metrów. Ich łodygi są proste i mają cienkie gałązki. Do prawidłowego rozwoju potrzebują ciepłego klimatu strefy tropikalnej, która ciągnie się wzdłuż równika. Przy czym warto zaznaczyć, że im wyżej uprawiana jest arabika, tym zwiększa się jej wartość. Krzewy te lubią temperaturę 15-24 stopni Celsjusza i klimat nieprzekraczający 1500 mm opadów rocznie. Ziarna arabiki są płaskie i długie, zawierają także mniej kofeiny od robusty. Krzewy tej odmiany kawowca są kosztowne w utrzymaniu - rosną w Brazylii, Kolumbii, Jawie i Afryce Równikowej na terenach z glebą o niskim pH, a do tego lubią strome obszary i nierzadko są atakowane przez różne choroby. Taki stan rzeczy sprawia, że za kilogram oryginalnej, 100% arabiki należy zapłacić około 80 zł.

Zobacz: TRENUJESZ? OTO, DLACZEGO POWINIENEŚ PIĆ KAWĘ PRZED WIZYTĄ NA SIŁOWNIĄ

Robusta

Drzewka robusty są większe od arabiki, osiągają wysokość od 7 do 13 metrów i lubią ciepły klimat (24 do 30 stopni Celsjusza), przez co można uprawiać je na niższych terenach, co niewątpliwie wpływa na ich cenę. Krzewy są odporne na choroby i pasożyty, co sprawia, że ich cena jest niższa niż ma to miejsce w przypadku wcześniej omawianego gatunku. Jednak należy tutaj zaznaczyć, że jej wartość również regularnie rośnie. Jeśli chodzi o opady, robusta tak samo jak arabika nie rozwija się dobrze, jeśli roczna ilość opadów w jej klimacie przekracza 1500 mm. Większość upraw robusty znajduje się w Azji Południowo-Wschodniej, Indonezji, Wietnamie i Brazylii. Robusta zawiera o połowię więcej kofeiny niż arabika i ma charakterystyczny smak. Jaką kawę zatem kupować? Udział arabiki w światowym runku kawy wynosi 70%, natomiast robusty pozostałe 30%. Jednak stuprocentowa arabika może przerosnąć możliwości finansowe wielu kawoszy, a smak robusty może ich rozczarować, dlatego wielu producentów kawy idzie na kompromis w postaci mieszanek tych dwóch odmian. Przy zachowaniu odpowiednich proporcji można dostać aromatyczny i zarazem pobudzający napój.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl