Producenci

WYSYŁKA W 24H

szybko i bezpiecznie

GWARANCJA

satysfakcji smaku

FACHOWE DORADZTWO

w doborze kawy

14 DNI NA ZWROT

lub wymianę

Jak przechowywać kawę? 0
Jak przechowywać kawę?

Każdy chce jak najdłużej cieszyć się smakiem i zapachem kawy. Jest to możliwe, ale wymaga od nas odpowiednich metod przechowywania. Inaczej potraktujemy kawę mieloną, a inaczej ziarnistą.

Pyszna kawa potrafi zmienić chwilę w najpiękniejszą na świecie. Jej zapach mimowolnie powoduje u Ciebie głębszy oddech i przyprawia o dreszcze. Jak sprawić, by ta piękna woń nie uleciała z biegiem czasu? W czym przechowywać kawę i ile czasu mamy na jej wypicie od momentu zakupu lub zmielenia? Lecimy z tematem.

Jak przechowywać kawę ziarnistą, a jak mieloną?

Podstawą przechowywania każdej kawy, niezależnie od jej gatunku, jest ciemne, suche i chłodne miejsce, do którego powietrze nie ma dostępu. Sprawdzą się zatem szczelne słoiki, a jeśli postanowimy pozostać przy opakowaniu, warto używać klamry do jego zamykania. Jeśli wybierzemy szklane naczynie, pamiętajmy o tym, by nie było ono przezroczyste. Choć wiele kaw sprzedawanych jest w metalowych puszkach, bariści zaznaczają, że metal niekorzystnie wpływa na kawę. Dobrym rozwiązaniem jest natomiast zostawienie jej w oryginalnym opakowaniu, zamkniecie go klamrą i umieszczenie w szklanym pojemniku.

Palone ziarna kawy zachowują świeżość przez kilka tygodni, ale pod warunkiem, że są prawidłowo przechowywane. Najlepszą opcją jest zużycie ich w ciągu kilku tygodni.

Kawę najlepiej mielić tuż przed parzeniem, wówczas uwalniają się jej najlepsze aromaty. Jeśli chodzi o kawę mieloną, zaczyna tracić na jakości już godzinę od zmielenia, dlatego nawet w szczelnym pojemniku nie powinna leżeć dłużej niż kilka dni.

 

Czy powinniśmy trzymać kawę w lodówce?

 Jest to zwyczaj równie powszechny, jak i nieodpowiedni. Może kawa pozbawi naszą lodówkę nieprzyjemnych zapachów, ale i nimi przesiąknie. Co więcej niska temperatura niszczy olejki eteryczne w niej zawarte, czego bardzo nie chcemy. Kolejna sprawa to wilgoć, na którą narażone są przechowywane w lodówce ziarenka - jest ona jednym z ich większych wrogów.

 

Jak przechowywać kawę w domu?

Podsumujmy. Kawa nie lubi się z wilgocią, niską temperaturą, powietrzem i metalem. Lubi za to miejsca suche i ciemne, w których panuje pokojowa temperatura. Jeśli przesypujemy ją, to tylko do szklanego, nieprzezroczystego naczynia. Jeśli zostawiamy ją w worku, to spinamy go klamrą i również umieszczamy w słoiku.

Kawy nie narażamy na zmiany temperatur, mielimy przed parzeniem i kupujemy jak najmniejsze opakowania, ponieważ chcemy cieszyć się jej intensywnym, a nie zwietrzałym aromatem.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl