Producenci

Paczka

WYSYŁKA W 24H

szybko i bezpiecznie

Tarcza

GWARANCJA

satysfakcji smaku

Konsultant

FACHOWE DORADZTWO

w doborze kawy

Strzałka

14 DNI NA ZWROT

lub wymianę

Kawa po turecku - jak ją zaparzyć i podać? 0
Kawa po turecku - jak ją zaparzyć i podać?

"Kawa powinna być czarna jak piekło, mocna jak śmierć, słodka jak miłość" - to przysłowie doskonale opisuje wygląd i smak tureckiej kawy. Na wstępie dodajmy, że Turcja jest krajem, w którym picie kawy urosło do rangi rytuału. Nie chodzi tylko o wypicie pobudzającego napoju, a o wydobycie z niego charakterystycznych nut smakowych.

 

Kawa po turecku - historia

 

Kawa przybyła do Turcji w XVI wieku, kiedy to osmański gubernator Jemenu Özdemir Paşa zaprezentował sułtanowi Sulejmanowi Wspaniałemu popularny wywar z ziaren kawowca. Jak nietrudno się domyślać, oczarował on tureckiego władcę. Jest to jedna z opowieści tłumaczących, skąd w Turcji wzięła się kawa. Druga mówi o tym, że napój sprowadzili do kraju dwaj Syryjczycy. Hakam z Aleppo i Szams z Damaszku mieli otworzyć w Stambule dwie kawiarnie urządzone na wzór jemeńskich.

Zobacz: 5 KAWOWYCH TRENDÓW, KTÓRE KONIECZNIE MUSISZ WYPRÓBOWAĆ PRZED KOŃCEM 2019 ROKU

 

Kawa po turecku krok po kroku

 

Tak, jak zaznaczyliśmy na początku, w kawie po turecku rozchodzi się nie o samo jej picie, a raczej robienie, a dopiero później delektowanie smakiem. Tajemnica tkwi w specjalnym przygotowaniu kawy z pianką, do którego potrzebny jest miedziany tygielek. Woda użyta do przyrządzenia napoju musi być bardzo zimna, ponieważ tylko taka temperatura wydobędzie ze zmielonych ziaren głębię smaku, a skoro już przy nich jesteśmy, zaznaczmy, że muszą być mocno zmielone, a najlepszy gatunek do kawy po turecku, to ten o słodkim posmaku. Jeśli kawę pijesz z cukrem, dodaj ją do tygielka na samym początku parzenia. Robiąc to w odwrotnej kolejności, zabijesz cały smak. I teraz zła wiadomość dla fanów picia kawy z mlekiem - ani ono, ani śmietka nie mają prawa trafić do kawy parzonej po turecku.

 

 

Kawa po turecku przepis

 

Przygotuj tygielek, 2 łyżeczki kawy o słodkawym posmaku, łyżeczkę cukru, jeśli słodzisz, 100 ml zimnej wody i cynamon lub kardamon do smaku. Drobno zmielone ziarna kawy wsyp do tygielka i zalej zimną wodą. Dodaj cukier oraz przyprawy, Tygielek ustaw na kuchence i podgrzewaj. Nie możesz dopuścić do zagotowania się kawy. Gdy na jej wierzchu pojawi się pianka, zdejmij tygielek z palnika i odczekaj. Po chwili powtórz cały proces - łącznie podgrzewanie i odstawianie ma powielić się trzy razy. Poczekaj aż fusy opadną i przelej kawę do specjalnych filiżanek.

 

Zakończmy ciekawostką. Kawa po turecku była dawniej nieodłącznym elementem tradycyjnych tureckich zaręczyn. Kandydatka na żonę serwowała swojemu mężowi ten napój mocno doprawiony solą symbolizującą wylane przez niego łzy. Jeśli wybranek wypijał ją bez grymasu, oznaczało to, że jest idealną partią na partnera aż po grób. Dodajmy, że turecki mąż łatwego życia to nie miał, jednym z jego obowiązków był przynoszenie żonie kawy na każde jej zawołanie, a niewywiązanie się z niego, dawało kobiecie prawo żądania natychmiastowego rozwodu.

 

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl