Producenci

Paczka

WYSYŁKA W 24H

szybko i bezpiecznie

Tarcza

GWARANCJA

satysfakcji smaku

Konsultant

FACHOWE DORADZTWO

w doborze kawy

Strzałka

14 DNI NA ZWROT

lub wymianę

Przewodnik po rodzajach kawy 0
Przewodnik po rodzajach kawy

Kawa ma co najmniej 50 twarzy, a pytanie brzmi, czy znasz je wszystkie. Czy wiesz, czym różni się Latte od Flat White? Mamy dla Was mały przewodnik po rodzajach kawy.

Rodzaje kawy

1. Espresso jest jedną z najczęściej zamawianych w kawiarniach kaw. Przygotowuje się ją w ekspresie, ale nie jest on zamieszany w jej poprawną wymowę! Nazwa espresso pochodzi od włoskiego "espressivo", czyli przymiotnika oznaczającego "wyrazisty". Sięgamy po nią, gdy potrzebujemy energetycznego kopa. Podawana jest w małych filiżankach i szklaneczką wody, która służy do przepłukania ust przed wzięciem pierwszego łyka.

Zobacz: SKĄD WZIĘŁA SIĘ KAWA, CZYLI KRÓTKA HISTORIA MAŁEJ CZARNEJ

2. Cappuccino, czyli włoski napój kawowy zrobimy z espresso i spienionego mleka, które dodatkowo oprószone jest kakao lub startą czekoladą. Swój delikatny smak zawdzięcza odpowiednio spienionemu mleku. Włoskie standardy przewidują jej grubość - nie powinna być cieńsza niż 1 cm i grubsza niż

2. Podawane jest w filiżankach z asystą herbatniczka lub kruchego ciasteczka. Nigdy nie z ciastkiem z kremem, który mógłby zmylić na tyle nasze kubki smakowe, że nie poczulibyśmy prawdziwego smaku kawowego napoju.

3. Cafe Latte, czyli łagodna kawa podawana ze spienionym mlekiem. Najpierw do filiżanki trafia espresso, a po chwili zostaje zalane gorącym, mocno spienionym mlekiem.

4. Latte Macchiato swój wyjątkowy smak zawdzięcza odpowiedniej kolejności składników. Najpierw wlewamy do szklanki spienione mleko, a później kawę. Powinny utworzyć się trzy warstwy - płynne mleko, kawa i pianka. Są to podstawowe składniki latte, które coraz częściej poszerzane są o różne dodatki - od syropu, który ma pierwszeństwo w kolejności wlewania składników do filiżanki po sypką czekoladę unoszącą się na wierzchu pianki.

5. Mocha to kompromis między kawą i czekoladą, czyli połączenie mocnej kawy z gęstą czekoladą. Nie ma mlecznej pianki, ale komu jest ona potrzebna, gdy w grę wchodzą bita śmietana, czekolada i kakao? Robimy ją w następujący sposób - najpierw do naczynia wlewamy roztopioną mleczną czekoladę, a później espresso. Dzieło zwieńczamy bitą śmietaną.

6. Kawa po irlandzku, czyli z dodatkiem whiskey - nie szkockiej whisky, a irlandzkiej whiskey. Przynajmniej w swoim oryginalnym wcieleniu, bo coraz częściej pod tą nazwą kryje się kawa z innymi mocnymi alkoholami. Rozgrzewa i działa pobudzająco, choć nie nadaje się na napój, od którego zaczynasz swój dzień. Zwłaszcza, jeśli czeka Cię podróż za kierownicą własnego samochodu.

Zobacz: JAK PRZECHOWYWAĆ KAWĘ?

7. Flat white, czyli kawa z tłustym mlekiem, a w niektórych przypadkach z tłustą śmietanką. Od latte różni się płaską powierzchnią, którą gwarantuje nieużycie spienionego mleka.

8. Cafe frappe, to nic innego jak kawa mrożona, czyli kawa przyrządzona na bazie espresso, z mlekiem, kostkami lodu, a nie zaszkodzi i gałka lodów waniliowych, śmietankowych czy orzechowych.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl