Producenci

Paczka

WYSYŁKA W 24H

szybko i bezpiecznie

Tarcza

GWARANCJA

satysfakcji smaku

Konsultant

FACHOWE DORADZTWO

w doborze kawy

Strzałka

14 DNI NA ZWROT

lub wymianę

Jak parzyć kawę w dripperze? Klasyczny sposób na aromatyczną kawę w Twojej kuchni 0
Jak parzyć kawę w dripperze? Klasyczny sposób na aromatyczną kawę w Twojej kuchni

Alternatywne metody parzenia kawy nie są jedynie domeną profesjonalnych baristów. Wielbiciele dobrej, domowej kawy również poszukują swoich ulubionych aromatów i smaków. Metody, które umożliwiają im eksperymentowanie z jakością naparu, zachęcają do przygotowywania kawy na swój własny sposób. Dowiedz się, jak zaparzyć dobrą kawę w dripperze, aby wydobyć z niej to, co najlepsze.

Czym jest dripp?

Dripp jest urządzeniem, które pozwala na przyrządzanie gorącej i aromatycznej kawy metodą przelewową. Można go określić jako „ręczny ekspres przelewowy”. Istnieje wiele rodzajów drippera, które różnią się m.in. materiałem, z którego zostały wykonane. Możemy więc trafić na wersje plastikowe, szklane lub ceramiczne. Najpopularniejszym modelem jest zdecydowanie dripper Hario V60. Uznawany niemal za kultowy lejek z papierowym filtrem pozwala w prosty i efektowny sposób przygotować smaczną kawę.

Co będzie Ci potrzebne?

Zanim przejdziesz do najważniejszej części – parzenia kawy w dripie, upewnij się, że posiadasz wszystkie niezbędne akcesoria. Co musisz przygotować? Oczywiście niezbędna jest świeżo mielona kawa – o tym, jaka będzie najlepsza, dowiesz się za chwilę. Oprócz tego potrzebujesz: gorącą wodę, papierowy filtr i dzbanek lub serwer na kawę. Pomocnymi akcesoriami będą też waga, termometr oraz stoper.

Jaką kawę do drippera wybrać?

Do parzenia kawy w dripperze najlepiej sprawdzi się świeżo zmielona kawa ziarnista. Warto postawić na jasno palone ziarna wysokiej jakości. Dzięki tej metodzie jesteś w stanie wyczuć jej prawdziwy smak. Pamiętaj, że sposób zmielenia jest bardzo ważny. Grubo zmielona kawa zaparzy się za szybko, a ta drobno zmielona zbyt wolno. Dopasuj stopień zmielenia do wybranej receptury.

Jak zrobić kawę z drippa – parzenie krok po roku

1 krok – Przygotuj papierowy filtr

Włóż filtr do drippera i przelej go gorącą wodą. Dzięki temu ogrzejesz naczynie oraz unikniesz tekturowego posmaku kawy, jaki może pozostawić po sobie papierowy filtr. Nie zapomnij wylać wody, która zebrała się w dzbanku.

2 krok – Wstępne parzenie

Włóż do filtra zmieloną bezpośrednio przed parzeniem kawę (zalecamy stosowanie 6 g kawy na każde 100 ml) i wlej do niego trochę wody, aby zwilżyć wsypany proszek. Temperatura wody powinna wynosić około 88-94 °C. W tym momencie rozpoczyna się proces „preinfuzji”, który odpowiada za smaki i jakość zaparzonego naparu. Odczekaj 30 sekund - daj czas swojej kawie oraz pozwól uwolnić jej aromat.

3 krok – Dolej resztę wody i gotowe!

Możesz już powoli kończyć proces samodzielnego parzenia kawy. Wlej resztę wody kulistymi ruchami do filtra. Staraj się przelewać ją tylko po powierzchni wsypanej kawy. Poczekaj, aż całość skapnie do naczynia. Cały proces powinien trwać około 3 minut.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl