Producenci

Paczka

WYSYŁKA W 24H

szybko i bezpiecznie

Tarcza

GWARANCJA

satysfakcji smaku

Konsultant

FACHOWE DORADZTWO

w doborze kawy

Strzałka

14 DNI NA ZWROT

lub wymianę

Jak pić kawę espresso? I dlaczego podaje się do niej szklankę wody? 0
Jak pić kawę espresso? I dlaczego podaje się do niej szklankę wody?

Kawa espresso to mocny, czarny napój, którego niepowtarzalny aromat zawarty jest w kilku łykach. W jaki sposób jest przyrządzana i jak należy ją pić, aby cieszyć się jej bogatym smakiem? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.

Przyrządzanie kawy espresso

Sekret małej czarnej można odnaleźć w sposobie jej przyrządzania. Mocny napar przygotowywany jest w ekspresie ciśnieniowym, który błyskawicznie przepuszcza przez świeżo zmielone ziarna strumień gorącej wody o temperaturze 88-92 stopni. Kawa espresso parzona jest z ok. 7 gramów zmielonych ziaren, z których powstaje 25 ml naparu.

Kawa espresso – jak pić?

Kawę espresso zwykle podaje się w niewielkiej szklance o pojemności ok. 60 ml. Filiżanka powinna być wcześniej podgrzana, a napój wlany jedynie do jej połowy. Umieszczana jest na spodku wraz z niewielką łyżeczką. Dodatkowo można do niej podać herbatnik lub czekoladkę oraz cukier. Podaną kawę najlepiej wypić w ciągu minuty od zaparzenia, w kilku szybkich łykach, aby nie zdążyła wystygnąć.

Woda do kawy espresso – do czego służy?

Jeśli zamawiasz kawę espresso w restauracji lub kawiarni, możesz spodziewać się, że otrzymasz do niej małą szklankę wody niegazowanej. Po co? Woda ma za zadanie oczyścić Twoje kubki smakowe z innych smaków, aby w pełni poczuć i skosztować prawdziwy aromat espresso. Możesz pić wodę przed, w trakcie lub po wypiciu zamówionej kawy.

Idealna kawa espresso – jak ją rozpoznać?

Jakość zaparzonej kawy espresso można sprawdzić nie tylko poprzez jej smakowanie. Prawidłowo zaparzona kawa charakteryzuje się delikatną pianką, która unosi się na jej powierzchni. Crema – bo tak właśnie nazywana jest owa pianka, powinna mieć kolor orzechowo-brązowy oraz być idealnie aksamitna, gęsta i elastyczna.

Odmiany kaw espresso

Kawa espresso stanowi bazę do innych kaw, np. cappuccino lub cafe latte. Prawidłowo zaparzona zachwyca swoim aromatem niejednego smakosza. Doczekała się również wielu różnych odmian, które przyrządzane są na bazie klasycznego mocnego naparu. Możesz więc delektować się np. espresso doppio (podwójnym espresso), espresso con panna (z bitą śmietaną) lub espresso macchiato (z mleczną pianką).

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl