Producenci

Paczka

WYSYŁKA W 24H

szybko i bezpiecznie

Tarcza

GWARANCJA

satysfakcji smaku

Konsultant

FACHOWE DORADZTWO

w doborze kawy

Strzałka

14 DNI NA ZWROT

lub wymianę

Jak zrobić domowe cappuccino i kiedy je wypić, aby nie zdziwić Włocha? 0
Jak zrobić domowe cappuccino i kiedy je wypić, aby nie zdziwić Włocha?

Cappuccino to włoski napój, który przypadł do gustu wielbicielom mlecznego smaku i kremowej pianki. Podobnie jak espresso – kawa cappuccino wywodzi się z Włoch, które na dobre zasłynęły z wysokiej jakości kawowych trunków. Jak ją przyrządzić w domowych warunkach?

Jak zrobić cappuccino bez ekspresu? Przepis na mleczny napój w prawdziwie włoskim stylu

Wybierz dobrą kawę do cappuccino

Bazę do stworzenia aromatycznego cappuccino stanowi mocna i intensywna kawa espresso. Aby przyrządzić mleczny napój z nieco większą dawką kofeiny, warto wybrać mieszankę arabik z dodatkiem robusty. Jeśli zależy Ci na łagodnym smaku, postaw na mieszankę ziaren samych arabik.

Zaparz espresso i dodaj gorące mleko

Kawę espresso najłatwiej zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym, który nada jej odpowiednio głębokiego smaku. Jeśli nie posiadasz ekspresu, możesz ją przyrządzić w klasycznej kawiarce bez dodatkowego filtra. Na jedną filiżankę cappuccino przygotuj 25 ml espresso. W kolejnym kroku dodaj do naparu 125 ml spienionego mleka. Najlepiej sprawdzi się to o 3,5% zawartości tłuszczu. Mleko powinno mieć temperaturę ok. 55°C.

Jak spienić mleko?

Aby spienić mleko, musisz je wcześniej podgrzać. Ważne, aby nie przekroczyło temperatury 65°C, co może pogorszyć jego smak i konsystencję. Do spienienia mleka możesz użyć ręcznego lub elektrycznego spieniacza.

Idealne proporcje składników w kawie cappuccino

Cappuccino zwykle podaje się w filiżance o pojemności ok. 190 ml. Należy ją wcześniej podgrzać, aby utrzymać odpowiednią temperaturę napoju. Idealne proporcje mlecznej kawy to: 1/3 espresso, 1/3 gorącego mleka oraz 1/3 mlecznej pianki. Jeśli pianka ma delikatny brązowy odcień, to znak, że zaparzyłeś idealne cappuccino. Smacznego!

Kiedy pić cappuccino?

Cappuccino to według prawdziwego Włocha kawa poranna. Piją ją wyłącznie na śniadanie, do godziny 11. Jeśli będąc we Włoszech, spróbujesz zamówić cappuccino w godzinach popołudniowych, możesz spotkać się z niemałym zaskoczeniem lub nawet śmiechem ze strony kelnera. Picie mlecznej kawy w porze obiadowej uznawane jest według nich za niewłaściwe. W Polsce nie musisz się obawiać takich reakcji, zwykle pijemy ją o każdej porze dnia. Jeśli jednak chcesz zasmakować kawy cappuccino w prawdziwie włoskim stylu – wypij ją o poranku z dodatkiem słodkiego ciasteczka.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl