Producenci

Paczka

WYSYŁKA W 24H

szybko i bezpiecznie

Tarcza

GWARANCJA

satysfakcji smaku

Konsultant

FACHOWE DORADZTWO

w doborze kawy

Strzałka

14 DNI NA ZWROT

lub wymianę

Czym jest Cold Brew Coffee? Fenomen hipsterskiej kawy parzonej na zimno 0
Czym jest Cold Brew Coffee? Fenomen hipsterskiej kawy parzonej na zimno

Kawa parzona na zimno

Cold Brew z kawą mrożoną ma tylko jeden wspólny mianownik, którym jest… temperatura. Oba rodzaje kawy podaje się na zimno, jednak różnią się one nie tylko sposobem przygotowania, ale także smakiem.

Kawa Cold Brew, w przeciwieństwie do kawy mrożonej, jest parzona na zimno. Co to oznacza? Grubo zmielone ziarna wybranej kawy zalewa się zimną wodą (5-15 stopni Celsjusza) i pozostawia na kilkanaście godzin. W tym czasie trwa zaparzanie się kawy. Cały proces jest dość długi i nosi nazwę maceracji. W zależności od poziomu zmielenia ziaren kawy, jej zaparzanie w zimnej wodzie może być krótsze lub dłuższe. Zwykle trwa minimum 12 godzin.

Smak i właściwości kawy Cold Brew

Jak ten nietypowy sposób parzenia kawy wpływa na jej smak? Prawidłowo przyrządzona kawa Cold Brew ma łagodny smak, posiada niską kwasowość oraz bogate, wyczuwalne aromaty. Parzenie na zimno sprawia, że kawa posiada mniej kofeiny niż ta parzona na ciepło. Ponadto zawiera więcej przeciwutleniaczy oraz jest łagodniejsza dla żołądka. Dzięki temu jest szczególnie polecana osobom, które nie chcą ryzykować zakwaszenia organizmu.

Zobacz: Najpopularniejsze błędy popełniane przy robieniu kawy

Jak zrobić kawę Cold Brew? Przepis

Aby zrobić domową kawę parzoną na zimno, wystarczy przygotować kilka niezbędnych składników i akcesoriów. Maceracja w niskich temperaturach jest długim procesem, jednak nie wymaga specjalnych umiejętności. Wystarczy nieco cierpliwości, aby cieszyć się tym idealnie pobudzającym napojem.

Potrzebne składniki i akcesoria:
• Dobra kawa – najlepiej świeżo palona,
• Zimna woda – czysta i przefiltrowana,
• Szklane naczynie – np. butelka lub dzbanek z przykrywką. Przygotowanie kawy:
• Przelej szklane naczynie wrzątkiem (dzięki temu usuniesz wszelkie bakterie, które mogły się w nim zgromadzić),
• Zmiel kawę na średnie lub grube ziarenka,
• Wsyp kawę do naczynia,
• Zalej zimną wodą w proporcji 1 litr na 200 g kawy,
• Wymieszaj, zamknij szczelnie naczynie i pozostaw na 12 godzin w lodówce.

Kawę warto w międzyczasie kilka razy wymieszać. Po upływie wymaganego czasu przefiltruj kawę np. przy użyciu papierowego filtra.

Twoja orzeźwiająca Cold Brew jest już gotowa! Przelej ją do szklanki, dodaj lodu, opcjonalnie mleka lub cukru i ciesz się pysznym smakiem zimnej kawy.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl