Producenci

Paczka

WYSYŁKA W 24H

szybko i bezpiecznie

Tarcza

GWARANCJA

satysfakcji smaku

Konsultant

FACHOWE DORADZTWO

w doborze kawy

Strzałka

14 DNI NA ZWROT

lub wymianę

Najwyższej jakości kawa na świecie - czym jest kawa speciality? 0
Najwyższej jakości kawa na świecie - czym jest kawa speciality?

Kawa speciality uznawana jest za segment kaw najwyższej jakości. Sformułowanie speciality coffee użyte po raz pierwszy niemal 50 lat temu określało najlepsze ziarna kawy, których produkcja odbywała się w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Jak jest obecnie? Które ziarna można uznać oficjalnie za jakość speciality i kto o tym decyduje? O tym dowiesz się z poniższego artykułu.

Czym są kawy z segmentu speciality?

Kawa speciality to kawa najwyższej jakości. Czym jednak charakteryzuje się ta „najwyższa” jakość? Istnieje kilka czynników, które o tym decydują. Do głównych z nich należą:
• najwyższa świeżość surowego ziarna – kawa powinna pochodzić z najświeższego zbioru,
• maksymalna świeżość wypalenia ziaren – kawa powinna trafić do klienta najpóźniej w 4 tygodnie od momentu wypalenia,
• wyjątkowe walory smakowe – kawa speciality to napój o czystym i naturalnie słodkim smaku,
• bardzo mała liczba defektów – obecność wad w ziarnach wpływa na jakość i smak kawy, często powodują one cierpkość i nadmierną kwaśność naparu. Segment speciality to ziarna z minimalną liczbą wad,
• znajomość pochodzenia ziaren – kawy z segmentu speciality pochodzą z różnych upraw, jednak zawsze wiadomo, w jakim kraju została wyprodukowana,
• jakość na każdym etapie produkcji – najwyższa jakość kawy jest utrzymywana od zasadzenia, po gotowy napar,
• produkcja zgodna z zasadami zrównoważonego rozwoju – w ocenie kawy speciality brane są również pod uwagę czynniki związane z jakością prowadzonych upraw i dbałością o środowisko.

Kto bada kawy speciality?

Określenie kawa speciality może zostać przyznane jedynie przez SCA – Specialty Coffee Association (Stowarzyszenie Kaw Specialty). Stowarzyszenie zrzeszające plantatorów, producentów i sprzedawców kaw wysokiej jakości przeprowadza odpowiednie badania, a następnie według przyjętej punktacji określa segment, do którego zalicza się testowana kawa. O tym, czy dana kawa jest "speciality" decyduje liczba punktów uzyskana podczas testu.

Badanie to przeprowadzają tzw. Q-graderzy. Można powiedzieć, że są to sommelierzy, jednak zamiast wina, sprawdzają oni jakość kawowych naparów. Oczywiście, aby móc przeprowadzać takie badanie, muszą oni posiadać umiejętności i doświadczenie potwierdzone certyfikatem SCA.

W czasie testu Q-graderzy biorą pod uwagę wiele czynników, smak kawy jest tylko jednym z nich. Wśród pozostałych cech mających wpływ na wysokość uzyskanych punktów można znaleźć nawet takie elementy jak rodzaj ziemi, na której uprawiano kawę lub jakość wody używanej do jej produkcji.

Kawą speciality jest kawa, która uzyskała minimum 80 punktów na 100 możliwych według oficjalnej skali SCA. Jest to wbrew pozorom bardzo dobry wynik, ponieważ otrzymanie punktacji powyżej 90 zwykle uznaje się za bardzo rzadkie.

Jak smakuje kawa z najwyższej półki?

Kawa speciality to napój uzyskiwany ze świeżo palonych ziaren, które uzyskano z ostatnich (najświeższych) zbiorów. Jeśli jakość kawy jest dla Ciebie sprawą pierwszorzędną, wiesz już pewnie, że te dwa czynniki znacząco wpływają na jej smak i aromat. To jednak nie wszystko. Kawa speciality ma w sobie naturalną słodycz, którą szczególnie doceniają wnikliwi degustatorzy. Można w niej wyczuć wiele różnych aromatów, dzięki czemu każda kolejna filiżanka może być nieopisaną przyjemnością dla podniebienia.

Zobacz: Kawa ziarnista, mielona czy rozpuszczalna – którą wybrać?

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium