Producenci

Paczka

WYSYŁKA W 24H

szybko i bezpiecznie

Tarcza

GWARANCJA

satysfakcji smaku

Konsultant

FACHOWE DORADZTWO

w doborze kawy

Strzałka

14 DNI NA ZWROT

lub wymianę

Jak zrobić warstwową kawę domowym sposobem? 0
Jak zrobić warstwową kawę domowym sposobem?

Akcesoria i składniki do przyrządzenia warstwowego latte macchiato

Do przygotowania warstwowej kawy potrzebne jest wcześniejsze spienienie mleka. W zależności od wyposażenia Twojej kuchni przygotuj spieniacz do mleka (ręczny lub elektryczny) lub skorzystaj z naszych porad dotyczących alternatywnego sposobu na spienianie mleka bez specjalnych akcesoriów. Znajdziesz je w artykule: Jak spienić mleko do kawy? 3 najlepsze sposoby dla kawoszy

Składniki do latte macchiato:
• 25 ml espresso
• 125 ml mleka (3,2%)
• cukier lub syrop o dowolnym smaku

Jak zrobić warstwową kawę?

1. Rozpocznij od zaparzenia swojego ulubionego espresso.

2. Do przygotowanej kawy dodaj cukier, a jeśli zdecydowałeś się na wariant z syropem – wlej do wysokiej szklanki 1-2 łyżki dowolnego syropu.

3. Następnie podgrzej mleko i spień go, aby uzyskać puszystą konsystencję.

4. Spienione mleko przelej do szklanki z syropem i odczekaj chwilę, aby pianka wyraźnie oddzieliła się od mleka.

5. Delikatnie wlej do szklanki espresso. Najlepiej skieruj cienki strumień kawy na ściankę szklanki. Możesz to zrobić za pomocą naczynia z dzióbkiem lub przy użyciu łyżeczki, na którą skierujesz strumień kawy.

W tak przygotowanej latte macchiato powinny pojawić się 3 idealne warstwy kawy.

Przeczytaj również: Czym się różni latte od latte macchiato

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium