Producenci

Paczka

WYSYŁKA W 24H

szybko i bezpiecznie

Tarcza

GWARANCJA

satysfakcji smaku

Konsultant

FACHOWE DORADZTWO

w doborze kawy

Strzałka

14 DNI NA ZWROT

lub wymianę

Jak zrobić lody kawowe domowym sposobem? Poznaj przepis na letni deser! 0
Jak zrobić lody kawowe domowym sposobem? Poznaj przepis na letni deser!

Domowe lody kawowe - łatwiejsze niż myślisz!

Wydaje Ci się, że przyrządzenie pysznych lodów kawowych w domu jest trudne? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – przepis na domowe lody nie jest skomplikowany, a do ich zrobienia wystarczy tylko kilka składników i podstawowe urządzenia, które z pewnością masz w swojej kuchni. Domowe lody z kawy zachwycają smakiem świeżej śmietanki i aromatycznej kawy, a jeśli do ich przygotowania wykorzystasz składniki wysokiej jakości, będą nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze od gotowych produktów ze sklepu.

Jak zrobić lody kawowe? Podstawowe składniki

Zacznijmy od tego, z czego warto przyrządzić lody kawowe. To może Cię zaskoczyć, ale lista składa się tylko z 3 składników! Co musisz przygotować?

  • ok. 400 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 125 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • ok. 3-4 łyżki ulubionej kawy rozpuszczalnej kawy rozpuszczalnej

Dodatkowym składnikiem może być również likier kawowy dodany do kremowej bazy, dzięki któremu lody nabiorą jeszcze bardziej intensywnego posmaku.

Opcjonalnie do lodów z kawy możesz także przygotować dodatki, którymi według uznania mogą być: polewa czekoladowa, bita śmietana, kawałki czekolady lub orzechów czy rożki, do których nałożysz gotowy deser.

Lody kawowe - przepis krok po kroku

Pierwszy krok to przygotowanie kremowej bazy

  • Wlej 125 ml mleka skondensowanego do garnuszka i dodaj do niego 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Całość podgrzej przez kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając.
  • Gdy kawa i mleko połączą się w gęsty krem, zdejmij garnuszek z palnika i odstaw na 5 minut do przestygnięcia.
  • Następnie dodaj do niego nieco ponad 125 ml śmietanki i wymieszaj ją z kremem.
  • Całość odstaw do przestygnięcia, a później schładzaj w lodówce przez ok. 20 minut.

Drugi krok to ubicie pianki, którą dodasz do kremu

  • 250 ml schłodzonej śmietanki ubij przy pomocy miksera. Wskazówka: Śmietanka nie powinna być ubita na sztywno. Powinna być gęsta i puszysta, o kremowej konsystencji. Uważaj, aby nie ubijać jej zbyt długo – śmietanka może się rozwarstwić.

Ostatni krok to połączenie kremów i mrożenie lodów kawowych

  • Wymieszaj schłodzony krem z ubitą śmietanką i przełóż gotową masę do naczynia, w którym chcesz zamrozić lody. Może to być szklana miska, keksówka lub inny pojemnik przeznaczony do mrożenia.
  • Gotową masę możesz na wierzchu posypać różnymi dodatkami, np. kawałkami czekolady, orzechami czy wybraną polewą.
  • Całość włóż do zamrażalki na minimum 5 godzin. Po tym czasie lody z kawy będą gotowe do zjedzenia.

Smaczego!

Przeczytaj poprzednie wpisy:

Domowa kawa mrożona – wypróbuj 3 proste przepisy na lato!

Jak zrobić warstwową kawę domowym sposobem?

3 przepisy na szybkie i smaczne koktajle kawowe

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium