Producenci

Paczka

WYSYŁKA W 24H

szybko i bezpiecznie

Tarcza

GWARANCJA

satysfakcji smaku

Konsultant

FACHOWE DORADZTWO

w doborze kawy

Strzałka

14 DNI NA ZWROT

lub wymianę

Kawa po wietnamsku – przepis na napój z mlekiem skondensowanym 0
Kawa po wietnamsku – przepis na napój z mlekiem skondensowanym

Z jakich ziaren najlepiej przyrządzić kawę po wietnamsku?

Najbardziej popularnymi odmianami kawy z Wietnamu jest Robusta i Arabika. To właśnie z nich przyrządzany jest ten intensywny napar. Kawę można spotkać w wersji na ciepło i na zimno. Do zaparzenia kawy po wietnamsku warto wykorzystać grubo zmielone ziarna. Na aromat i wyjątkowy smak kawy po wietnamsku ma jednak duży wpływ metoda jej parzenia. W czym tkwi jej sekret?

Phin - zaparzacz do kawy po wietnamsku

Parzenie kawy w wietnamskim stylu odbywa się z wykorzystaniem specjalnego zaparzacza Phin. Z wyglądu przypomina on niewielki metalowy kubeczek lub garnuszek z podstawką, sitkiem i pokrywką. Sposób jego działania opiera się na tej samej zasadzie, co inne zaparzacze wykorzystujące metodę przelewową, np. drip. Jedyną różnicą jest to, że nie musimy stosować w nim dodatkowych filtrów. Jeśli więc nie masz w domu zaparzacza Phin, możesz go zastąpić dripem – pamiętaj jednak, że napar może nie smakować identycznie.

Przepis na kawę po wietnamsku

Zasada działania zaparzacza Phin jest bardzo prosta, dlatego przepis na kawę po wietnamsku możesz wypróbować w swoim domu bez większego problemu. Do jej przyrządzenia potrzebne będą:

  • zaparzacz Phin lub drip
  • 15 g grubo mielonej kawy (Robusty lub Arabiki)
  • 50 ml mleka skondensowanego
  • 150 ml wody
  • kostki lodu (opcjonalnie)

Przepis krok po kroku:

  1. Wlej do szklanki mleko skondensowane. Możesz użyć polskiego mleka, które dostępne jest w zwykłych sklepach, warto jednak spróbować skondensowanego mleka wietnamskiego, które jest bardziej gęste. Jeśli przygotowujesz kawę mrożoną, dodaj do niego kilka kostek lodu.
  2. W międzyczasie zagotuj wodę w czajniku.
  3. Wsyp kawę do zaparzacza, wyrównaj jej powierzchnię i przyłóż ją sitkiem.
  4. Ustaw zaparzacz na szklance.
  5. Wlej do niego trochę gorącej wody i odczekaj kilka minut, aby kawa ją wchłonęła.
  6. Dolej resztę wody, nałóż pokrywkę i poczekaj, aż cały napar spłynie do kubka.

Smacznego!

Przeczytaj poprzednie artykuły

Kawa po bawarsku – słodki napój z czekoladową nutą

Kawa po szwedzku - jak przyrządzić oryginalną kawę ze Szwecji?

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium