Producenci

Paczka

WYSYŁKA W 24H

szybko i bezpiecznie

Tarcza

GWARANCJA

satysfakcji smaku

Konsultant

FACHOWE DORADZTWO

w doborze kawy

Strzałka

14 DNI NA ZWROT

lub wymianę

Kultowy zaparzasz do kawy – chemex. Czy wiesz jak z niego korzystać? 0
Kultowy zaparzasz do kawy – chemex. Czy wiesz jak z niego korzystać?

Krótka historia chemexa do kawy

Zaparzacz do kawy chemex to wyprofilowany flakon kształtem zbliżony do klepsydry z estetycznym drewnianym uchwytem, którego wygląd prawie nie zmienił się od czasu jego powstania, czyli 1939 roku. To właśnie wtedy niemiecki chemik Peter J. Schlumbohm wykorzystując sprzęt w postaci lejka laboratoryjnego i kolby stożkowej zaprojektował ten elegancki zaparzacz filtrujący kawę. Następnym krokiem było powołanie do życia firmy Chemex Corporation, która wystartowała z jego produkcją. Niedługo później chemex stał się dostępny w największych sieciach handlowych w Ameryce. To spowodowało szybki wzrost jego sprzedaży i do dziś niesłabnącą popularność.

Z czego wynika wyjątkowość chemexa?

Chemex stał się kultowym urządzeniem kawoszy, ale jego wartość to coś więcej niż przygotowywanie perfekcyjnej kawy. W 1958 roku Instytut Technologii w Illinois umieścił go na liście 100 najlepiej zaprojektowanych produktów współczesnych czasów. Jego prostota i praktyczność okazały się ponadczasowe. Posiada rozpoznawalny na całym świecie kształt określany ikoną designu. Z tego powodu chemex do dziś jest jednym z eksponatów w nowojorskim Muzeum Sztuki Nowoczesnej.

Na jego wyjątkowość wpływa jednak coś jeszcze. Funkcjonalność. Chemex to jednocześnie zaparzacz do kawy i karafka, z której możemy nalać sobie gotowego naparu. No właśnie, a jak parzyć kawę w chemexie?

Parzenie kawy w chemexie – filtry to podstawa

Chemex to zaparzacz do kawy wykorzystujący metodę przelewową. Do przygotowania kawy potrzebne są więc specjalne papierowe filtry. To właśnie one odpowiadają za wyjątkowy smak gotowego naparu. Filtry do chemexa są wykonane z grubszego papieru, dzięki czemu dobrze filtrują kawę i oddzielają pył ze zmielonych ziaren. To z kolei sprawia, że kawa ma przyjemnie delikatny i wytrawny smak. Przyrządzając ją w chemexie mamy pewność, że napar będzie bardzo łagodny.

W jaki sposób parzyć kawę w chemexie?

Przygotowanie

  1. Na początek warto przelać filtr gorącą wodą, aby go wypłukać i jednocześnie ogrzać naczynie. Włóż filtr do chemexa, przelej gorącą wodą, a następnie wylej ją z naczynia.
  2. Kawa do chemexa powinna być grubo zmielona, czas ekstracji to ok. 3-5 minut.
  3. Zalecana proporcja kawy to ok. 6 g na 100 ml wody.

Parzenie

  1. Nasyp zmieloną kawę do filtra i polej ją odrobiną wody okrężnymi ruchami. Następnie odczekaj ok. 30 sekund.
  2. Polewaj kawę resztą wody, najlepiej partiami, aby równomiernie rozprowadzić ją po powierzchni.
  3. Odczekaj kilka minut, aż cały napar spłynie do naczynia. Następnie wyjmij filtr i nalej gotową kawę do filiżanki.

Gotowe!

Przeczytaj poprzedni artykuł

Jak parzyć kawę w dripperze? Klasyczny sposób na aromatyczną kawę w Twojej kuchni

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium