
Co to jest kawa po koreańsku?
Dalgona Coffee jest ściśle powiązana z tradycyjną, koreańską przekąską – Dalgona Candy. Ten cukierek w latach 50-tych był niezwykle popularny w Korei Południowej. Po wojnie koreańskiej słodycze w sklepach były trudne dostępne, więc mieszkańcy zaczęli robić własne słodkości. Niezwykle popularne było połączenie gorącej wody z cukrem i odrobiną sody – tak powstała mieszanka została pozostawiona do ostygnięcia, aż do momentu całkowitego stwardnienia. Cukierek po przekrojeniu przypominał plaster miodu, a jego smak z bardzo słodkiego zmieniał swój posmak na delikatnie gorzki.
Jak przygotować Dalgona coffee?
Jeśli Twój dzień nie może minąć bez filiżanki dobrej kawy, to z pewnością puszkujesz coraz nowszych przepisów. Kawa po koreańsku to nie tylko kawowy napój, ale również przepyszny deser. Poniżej znajdziesz przepis na to, jak przygotować Dalgona Coffee.
Dalgona coffee – jakich składników potrzebujesz?
Składniki:
- Melko – 400 g
- Kawa rozpuszczalna – 10 g
- Cukier – 25 g (lub inny słodzik)
- Gorąca woda – 30 g
Składniki dodatkowe:
- Kakao neutralne
- Lód (opcjonalnie)
Do przygotowania kawowego napoju potrzebujesz:
- Miska
- Mikser elektryczny lub trzepaczka
Dalgona Coffee – sposób przygotowania
Krok 1 – ubijanie cukru z kawą
Sekretem tej apetycznie wyglądającej kawy jest ubijanie cukru z kawą rozpuszczalną – do miski wsyp kawę rozpuszczalną i dodaj łyżeczkę cukru (lub jego zdrowszy odpowiednik – ksylitol), a następnie tak powstałą mieszankę zalej dwoma łyżkami gorącej wody. Całość mieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera elektrycznego, przez kilka minut, aż do powstania gęstego kremu. Konsystencja wyglądem powinna przypominać ubijane jajka.
Krok 2 - mleko
Zagotuj mleko i wlej do przeźroczystej szklanki, tak aby płyn wypełnił ¾ szklanki. Natomiast w wersji na zimno ciepłe mleko zamień na to dopiero wyciągnięte z lodówki i dodaj kilka kostek lodu. Kawa koreańska zyskała sławę przez swój wygląd, dlatego użycie przezroczystego naczynia pozwoli uwydatnić jej nietuzinkowy wygląd.
Krok 3 – połączenie składników
Na powierzchni mleka za pomocą łyżeczki ułóż kawowy krem. Na koniec według własnych upodobań możesz ozdobić kawowy deser kakaem – posypując go odrobiną na jego wierzchu.
Kawa Dalgona Gotowa. Smacznego!