Producenci

Paczka

WYSYŁKA W 24H

szybko i bezpiecznie

Tarcza

GWARANCJA

satysfakcji smaku

Konsultant

FACHOWE DORADZTWO

w doborze kawy

Strzałka

14 DNI NA ZWROT

lub wymianę

Czy obróbka kawy wpływa na jej smak? 0
Czy obróbka kawy wpływa na jej smak?

Zastanawiałeś się kiedyś, od czego zależy smak kawy? Jak się okazuje nie tylko od jej rodzaju i marki. Głównym czynnikiem odpowiadającym za jej aromat jest sposób obróbki wiśni kawowych. Można wyróżnić trzy najpopularniejsze metody obróbki kawy: natural, washed i honey – każdy z tych procesów w kluczowy sposób wpływa na jej smak i aromat.

Jak wybrać najlepszą kawę?

Wybierając kawę, która sprosta wymaganiom Twojego podniebienia, warto wziąć pod uwagę jej pochodzenie, rodzaj, markę i aromat. Jednak, aby dokonać odpowiedniego wyboru należy wiedzieć, co wpływa na jej smak – a jest to przede wszystkim sposób obróbki kawy.

Wiśnia kawowa składa się z paru warstw, takich jak: skórka, miąższ, warstwa pektynowa, endokarp i łuska srebrzysta. Te warstwy w zależności od metody obróbki kawy są ściągane, aż do momentu wydobycia pestki. Sposób i kolejność wykonywanych działań ma wpływ na ostateczny smak kawowego napoju.

Jakie są metody obróbki kawy?

W przemyśle kawowym stosuję się trzy podstawowe metody obróbki kawy: natural, washed i honey. Każda z nich decyduje, o tym jaki smak będzie miał przygotowany napój.

Natural

Natural – jedna z najstarszych i najtańszych technik wydobycia ziarna. Wywozi się z terenów słabo nawodnionych, takich jak Etiopia. Proces polega na rozłożeniu wiśni kawowca w nasłonecznionym miejscu, tak aby każda z nich mogła ulec procesowi całkowitego wysuszenia. Po zakończeniu tego długiego, lecz skutecznego etapu można wydobyć ziarno kawy.

Główną cechą ziaren wydobywanych w ten sposób jest ich słodko kwaśny posmak przypominający smak owoców tropikalnych z nutką kwaskowatego wina.

Washed

Washed – zwana również mokrą obróbką kawy. Swoją popularność zyskała w Ameryce i krajach afrykańskich. Polega na wymyciu skórki i miąższu z pestki. W pierwszym etapie owoce przepuszczane są przez depuler, który usuwa skórkę i miąższ z ziarna. Następnie ziarna są moczone przez długi czas w wodzie w celu dokładnego wymycia pestki z resztek owocu. Po paru godzinach, a nawet dniach dochodzi do fermentacji. Odsączone z wody, a następnie wysuszone ziarna są gotowe do spożycia.

Ten sposób wydobycia ziaren sprawia, że kawa washed charakteryzuje się większą kwasowością i bardziej złożonym smakiem niż jej zamienniki.

Honey

Honey – przed suszeniem owoców wiśni kawowca najpierw oddziela się skórkę i znaczną część miąższu, a następnie wystawia się je w najbardziej nasłonecznionym miejscu. W tym procesie nie używa się wody. W zależności od tego, jaka ilość owoca została przy pestce, można wyróżnić kilka odmian tego typu kawy: white honey, yellow honey, orange honey, red honey oraz black honey.

Smak tego typu kawy wyróżnia się wyraźną słodyczą, lecz bez nuty owocowej i dodatku kwasowości

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl