Producenci

Paczka

WYSYŁKA W 24H

szybko i bezpiecznie

Tarcza

GWARANCJA

satysfakcji smaku

Konsultant

FACHOWE DORADZTWO

w doborze kawy

Strzałka

14 DNI NA ZWROT

lub wymianę

Przepisy na zimową kawę 0
Przepisy na zimową kawę

Tak, jak w lecie pojawia się niepohamowana ochota na cold brew i kawę mrożoną, tak zimą organizm prosi się o ciepłą i rozgrzewającą porcję napoju. Nic trudnego, przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów, które sprawią, że mroźne zimowe dni staną się mniej straszne.

 

czytaj całość »
Dobra kawa w pracy - jak ją pić i nie inwestować w drogi ekspres? 0
Dobra kawa w pracy - jak ją pić i nie inwestować w drogi ekspres?

Ile zalet ma kawa? Zaczynamy myśleć, że jest ich aż tak dużo, że nie sposób wszystkie wymienić. Podjęliśmy się tematów, jak zbawienny wypływ naparu z ziaren kawowca na ludzki organizm czy jego boskiego działania na trenujące osoby, ale to tylko kropla w morzu kawowych korzyści. Dzisiaj na tapetę bierzemy rolę kawy w środowisku zawodowym.

czytaj całość »
5 powodów, dla których powinieneś sprezentować najbliższym kawę pod choinkę 0
5 powodów, dla których powinieneś sprezentować najbliższym kawę pod choinkę

Kawa jako prezent jest wpisana w DNA Polaków! Po II wojnie światowej polskie palarnie kawy zostały zamknięte lub przejęte przez zaborców, co spowodowało, że dostęp do tego napoju został mocno ograniczony. Jednak smak kawy ciągle był obecny w wyobraźni Polaków, dlatego zadawali sobie niemało trudu, by zdobyć choćby jej najmniejsze opakowanie. Kawa stała się towarem luksusowym, co sprawiło, że często była wręczana jako prezent. 

czytaj całość »
Najpopularniejsze błędy popełniane przy robieniu kawy 0
Najpopularniejsze błędy popełniane przy robieniu kawy

Poranna kawka jest codziennym rytuałem wielu z nas. Jednak, czy fakt, że przyrządzamy ją dzień w dzień, świadczy o tym, że wiemy, jak to robić? Cóż, jeśli parzylibyśmy kawę pod okiem baristy, być może skarciłby nas wzorkiem za kilka nabytych i pozornie prawidłowych nawyków. Jakie są najpopularniejsze błędy popełniane przy parzeniu kawy?

czytaj całość »
Czym arabika różni się od robusty? 0
Czym arabika różni się od robusty?

Choć rodzina kawowców liczy ponad 124 gatunki, produkcja kawy opiera się na jedynie dwóch z nich. Chodzi oczywiście o arabikę i robustę. Czym różnią się od siebie ziarna tych gatunków i dlaczego smakosze chętniej sięgają po pierwszy z nich? Różne gatunki kawowca mają swoje potrzeby i choć mówimy o całkiem sporej rodzinie roślin tropikalnych, napój bez którego większość ludzi nie wyobraża sobie dnia, produkowany jest zaledwie z dwóch - i to grożących wymarciem - gatunków. Czym arabika różni się od robusty?

czytaj całość »
Śpieszmy się pić kawę, bo grozi jej wyginięcie! 0
Śpieszmy się pić kawę, bo grozi jej wyginięcie!

Śpieszmy się pić kawę, bo wkrótce może jej zabraknąć. Te przerażające i napawające strachem entuzjastów picia kawy wieści idą prosto od naukowców z Kew Royal Botanic Gardens. Ci niestety nie mają dla nas dobrych wiadomości. Wprost przeciwnie wysyłają jasny przekaz - zmiany klimatu spowodowane działalnością człowieka mogą doprowadzić do wyginięcia większości gatunków kawowców.

czytaj całość »
Kawa po turecku - jak ją zaparzyć i podać? 0
Kawa po turecku - jak ją zaparzyć i podać?

"Kawa powinna być czarna jak piekło, mocna jak śmierć, słodka jak miłość" - to przysłowie doskonale opisuje wygląd i smak tureckiej kawy. Na wstępie dodajmy, że Turcja jest krajem, w którym picie kawy urosło do rangi rytuału. Nie chodzi tylko o wypicie pobudzającego napoju, a o wydobycie z niego charakterystycznych nut smakowych.

czytaj całość »
Co kryje się pod nazwą "latte" i dlaczego mając ochotę na trzywarstwową kawę należy zamówić "latte macchiato"? 0
Co kryje się pod nazwą "latte" i dlaczego mając ochotę na trzywarstwową kawę należy zamówić "latte macchiato"?

Kawa ma wiele twarzy, a jedna z nich nosi imię latte. Pod tą nazwą kryje się napój przyrządzony na bazie espresso z odpowiednią ilością spienionego mleka. "Latte" po włosku znaczy mleko i dlatego możemy się zdziwić, gdy zamawiając ten rodzaj kawy w słonecznej Italii i posługując się tylko tym jednym terminem, dostaniemy szklankę nabiału. Chcąc napić się kawy z mlekiem, musimy prosić o "caffè latte".

Choć to właśnie mleko dominuje w latte, smak tego napoju w równej mierze będzie zależeć od rodzaju użytej kawy. Oryginalnie powinno być to espresso. Rodzaj ziarenek, których użyjemy w celu stworzenia caffè latte przesądzi o jej mocy, aromacie, smaku i działaniu.

czytaj całość »
Kto spożywa najwięcej kawy na świecie? 5
Kto spożywa najwięcej kawy na świecie?

Włosi - to chyba pierwsza odpowiedź, która nasuwa się na myśl, gdy pojawia się pytanie o to, który naród na świecie pije najwięcej kawy. A jednak jest błędna. Wbrew pozorom nie są to też ani Austriacy, ani Francuzi. Zatem kto?

Rozwiązania tej zagadki szukała także ICO (International Coffee Organisation/Międzynarodowa Organizacja Kawy), a swoje poszukiwania poparła badaniami. Oto ich wyniki. Najwięcej kawy na świecie spożywają Finlandczycy. Na podium kolejno uplasowała się Norwegia i Islandia. W zwycięskim kraju spożycie kawy wynosi 12 kilogramów na osobę w skali roku, w Norwegii liczba ta spada poniżej 10, a na Islandii wynosi 9.

czytaj całość »
Przewodnik po rodzajach kawy 0
Przewodnik po rodzajach kawy

Kawa ma co najmniej 50 twarzy, a pytanie brzmi, czy znasz je wszystkie. Czy wiesz, czym różni się Latte od Flat White? Mamy dla Was mały przewodnik po rodzajach kawy.

czytaj całość »
Kawy włoskie od dziś dostępne w Kreos 0
Kawy włoskie od dziś dostępne w Kreos: Lavazza, Pellini, Illy

Nowości w sklepie!

 

W naszym sklepie pojawiły się Nowości. Widzieliście już jakie?

Od dziś mamy dostępne są w sprzedaży kawy włoskie takie jak: Lavazza, Illy, Pellini oraz kawa ze Szwajcarii Davidoff.

 

 

czytaj całość »
Skąd wzięła się kawa, czyli krótka historia małej czarnej 0
Skąd wzięła się kawa, czyli krótka historia małej czarnej

W odkrycie tak ważnych dla ludzkości ziarnek muszą być zamieszani zwykli śmiertelnicy, jak i moc boska (w tym przypadku w postaci Archanioła Gabriela), ale historia jest bardziej przyziemna, a hołd należałoby oddać... kozom.

Szybka podróż w czasie do IX wieku na pastwiska w Etiopii. Spotkamy Tam Kaldiego oraz jego stadko kóz. Mężczyzna zwrócił uwagę, że jego kozy zaczęły się dziwnie zachowywać - były pobudzone, energiczne, ożywione. Mężczyzna odkrył, że ich niecodzienny repertuar poprzedziło zjedzenie ziaren z pobliskiego krzewu. Tutaj do akcji wkracza kawa. Kaldi sam spróbował tajemniczych ziarnek i poczuł pobudzenie, zapomniał o zmęczeniu i senności.

Szukając źródeł kawy w filiżance możecie natknąć się również na Archanioła Gabriela, który postanowił uraczyć wycieńczonego Mahometa kawą. Napój postawił mężczyznę na nogi i odzyskał on siły na tle, że zabił czterdziestu silnych przeciwników.

czytaj całość »
Jak przechowywać kawę? 0
Jak przechowywać kawę?

Każdy chce jak najdłużej cieszyć się smakiem i zapachem kawy. Jest to możliwe, ale wymaga od nas odpowiednich metod przechowywania. Inaczej potraktujemy kawę mieloną, a inaczej ziarnistą.

Pyszna kawa potrafi zmienić chwilę w najpiękniejszą na świecie. Jej zapach mimowolnie powoduje u Ciebie głębszy oddech i przyprawia o dreszcze. Jak sprawić, by ta piękna woń nie uleciała z biegiem czasu? W czym przechowywać kawę i ile czasu mamy na jej wypicie od momentu zakupu lub zmielenia? Lecimy z tematem.

 Jak przechowywać kawę ziarnistą, a jak mieloną?

czytaj całość »
Kawowy Savoir Vivre 0
Kawowy Savoir Vivre

Picie kawy to nie przelewki. Wśród entuzjastów tego trunku istnieje wiele zasad. Na pewno słyszeliście już o tym, że prawdziwy włoski barista będzie próbował zabić Was wzrokiem, gdy po godzinie 11 poprosicie o filiżaneczkę cappuccino. O czym jeszcze warto wiedzieć?

1. Jej wysokość łyżeczka. Historia podobna jak z odkładaniem sztućców po zjedzonym obiedzie. Łyżeczki nie porzucamy byle jak po wybiciu kawy, nie opieramy jej również o kant spodka, ponieważ ściekające z niej krople mogą pobrudzić stół czy leżący na nim obrus. To, co należy z nią zrobić, to odłożyć na prawą stronę talerzyka i to w jeden ustalony sposób, czyli wklęsłą stroną do góry, a wypukłą do dołu.

2. Kawa do sączenia, a kawa do picia. Jeśli udajesz się na spotkanie ze znajomymi i masz ochotę długo sączyć kawę, wybierz latte albo cappuccino, ale nie espresso. Espresso powinniśmy wypić zanim zrobi się zimne.

czytaj całość »
Jak wypala się kawę? Style palenia kawy 0
Jak wypala się kawę? Style palenia kawy

Ziarna kawy z natury są zielone. Ciemny, brązowy kolor nabywają dopiero w procesie palenia. Co ciekawe, dopiero w tym momencie zyskują również niesamowity zapach - surowe ziarna kawy mają zaledwie kilkanaście związków aromatyczno-smakowych, gdy palona ma ich ponad 700.

Czym zatem jest ten magiczny proces palenia, który niearomatyczne i zielone ziarenka kawy zmienia w te, od których zapachu nie można się uwolnić? Sercem maszyny do wypalania kawy jest bęben, do którego trafiają nasze ziarenka. Pod wpływem wysokiej temperatury i wirowania zaczynają pęcznieć, odparowuje z nich woda, cukry reagują z aminokwasami i w efekcie dochodzi do ich karmelizacji. Oczywiście nie wgłębiamy się w dokładnie w czary-mary, które przebiega w bębnie, czyli w szereg reakcji chemicznych - liczy się dla nas efekt.

Wypalanie kawy jest prawdziwą sztuką i można przeprowadzać je na wiele sposobów. Rodzaje wypalania ziarenek różnią się w zależności od czasu i temperatury procesu. Być może zauważyliście, że niektóre kawy są ciemniejsze od innych, różnią się również stopniem kwaskowatości oraz posmakiem. Odpowiedni dobór ziaren i sposobu wypalania pozwala wyciągnąć z tych małych kuleczek 100% ich smakowych możliwości.

czytaj całość »
Co łyk kawy robi z naszym organizmem? 1
Co łyk kawy robi z naszym organizmem?

Przepis na dzień idealny zaczyna się od niebudzenia budzikiem, a zapachem świeżo zmielonej kawy. Pomaga się nam obudzić, poprawia nie tylko humor, ale i koncentrację i nie zapominajmy o najważniejszym - biorąc jej pierwszy łyk, masz wrażenie, że wiesz, jak smakuje szczęście.

Jednak w ostatnich latach kawa stała się bohaterem wielu opowieści o zgubnym wpływie na nasze zdrowie. Czy mają one odzwierciedlenie w rzeczywistości? Prawdą jest, że kofeina jest legalną i powszechnie stosowaną substancją psychoaktywną (stymuluje do działania). Prawdą jest również, że z kawą można przesadzić - bezpieczna ilość to 300-400 mg dziennie. Dla porównania - filiżaneczka espresso to 57 mg. Spożywając więcej niż ta dawka, narażamy się na szereg działań niepożądanych, a wśród nich znajdziemy niepokój, nadpobudliwość, kołatanie serca czy bezsenność. Regularne spożywanie większych dawek kofeiny niesie za sobą ryzyko pogorszenia zdrowia.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl