Producenci

WYSYŁKA W 24H

szybko i bezpiecznie

GWARANCJA

satysfakcji smaku

FACHOWE DORADZTWO

w doborze kawy

14 DNI NA ZWROT

lub wymianę

Kto spożywa najwięcej kawy na świecie? 2
Kto spożywa najwięcej kawy na świecie?

Włosi - to chyba pierwsza odpowiedź, która nasuwa się na myśl, gdy pojawia się pytanie o to, który naród na świecie pije najwięcej kawy. A jednak jest błędna. Wbrew pozorom nie są to też ani Austriacy, ani Francuzi. Zatem kto?

Rozwiązania tej zagadki szukała także ICO (International Coffee Organisation/Międzynarodowa Organizacja Kawy), a swoje poszukiwania poparła badaniami. Oto ich wyniki. Najwięcej kawy na świecie spożywają Finlandczycy. Na podium kolejno uplasowała się Norwegia i Islandia. W zwycięskim kraju spożycie kawy wynosi 12 kilogramów na osobę w skali roku, w Norwegii liczba ta spada poniżej 10, a na Islandii wynosi 9.

czytaj całość »
Przewodnik po rodzajach kawy 0
Przewodnik po rodzajach kawy

Kawa ma co najmniej 50 twarzy, a pytanie brzmi, czy znasz je wszystkie. Czy wiesz, czym różni się Latte od Flat White? Mamy dla Was mały przewodnik po rodzajach kawy.

czytaj całość »
Kawy włoskie od dziś dostępne w Kreos 0
Kawy włoskie od dziś dostępne w Kreos: Lavazza, Pellini, Illy

Nowości w sklepie!

 

W naszym sklepie pojawiły się Nowości. Widzieliście już jakie?

Od dziś mamy dostępne są w sprzedaży kawy włoskie takie jak: Lavazza, Illy, Pellini oraz kawa ze Szwajcarii Davidoff.

 

 

czytaj całość »
Skąd wzięła się kawa, czyli krótka historia małej czarnej 2
Skąd wzięła się kawa, czyli krótka historia małej czarnej

W odkrycie tak ważnych dla ludzkości ziarnek muszą być zamieszani zwykli śmiertelnicy, jak i moc boska (w tym przypadku w postaci Archanioła Gabriela), ale historia jest bardziej przyziemna, a hołd należałoby oddać... kozom.

Szybka podróż w czasie do IX wieku na pastwiska w Etiopii. Spotkamy Tam Kaldiego oraz jego stadko kóz. Mężczyzna zwrócił uwagę, że jego kozy zaczęły się dziwnie zachowywać - były pobudzone, energiczne, ożywione. Mężczyzna odkrył, że ich niecodzienny repertuar poprzedziło zjedzenie ziaren z pobliskiego krzewu. Tutaj do akcji wkracza kawa. Kaldi sam spróbował tajemniczych ziarnek i poczuł pobudzenie, zapomniał o zmęczeniu i senności.

Szukając źródeł kawy w filiżance możecie natknąć się również na Archanioła Gabriela, który postanowił uraczyć wycieńczonego Mahometa kawą. Napój postawił mężczyznę na nogi i odzyskał on siły na tle, że zabił czterdziestu silnych przeciwników.

czytaj całość »
Jak przechowywać kawę? 0
Jak przechowywać kawę?

Każdy chce jak najdłużej cieszyć się smakiem i zapachem kawy. Jest to możliwe, ale wymaga od nas odpowiednich metod przechowywania. Inaczej potraktujemy kawę mieloną, a inaczej ziarnistą.

Pyszna kawa potrafi zmienić chwilę w najpiękniejszą na świecie. Jej zapach mimowolnie powoduje u Ciebie głębszy oddech i przyprawia o dreszcze. Jak sprawić, by ta piękna woń nie uleciała z biegiem czasu? W czym przechowywać kawę i ile czasu mamy na jej wypicie od momentu zakupu lub zmielenia? Lecimy z tematem.

 Jak przechowywać kawę ziarnistą, a jak mieloną?

czytaj całość »
Kawowy Savoir Vivre 0
Kawowy Savoir Vivre

Picie kawy to nie przelewki. Wśród entuzjastów tego trunku istnieje wiele zasad. Na pewno słyszeliście już o tym, że prawdziwy włoski barista będzie próbował zabić Was wzrokiem, gdy po godzinie 11 poprosicie o filiżaneczkę cappuccino. O czym jeszcze warto wiedzieć?

1. Jej wysokość łyżeczka. Historia podobna jak z odkładaniem sztućców po zjedzonym obiedzie. Łyżeczki nie porzucamy byle jak po wybiciu kawy, nie opieramy jej również o kant spodka, ponieważ ściekające z niej krople mogą pobrudzić stół czy leżący na nim obrus. To, co należy z nią zrobić, to odłożyć na prawą stronę talerzyka i to w jeden ustalony sposób, czyli wklęsłą stroną do góry, a wypukłą do dołu.

2. Kawa do sączenia, a kawa do picia. Jeśli udajesz się na spotkanie ze znajomymi i masz ochotę długo sączyć kawę, wybierz latte albo cappuccino, ale nie espresso. Espresso powinniśmy wypić zanim zrobi się zimne.

czytaj całość »
Jak wypala się kawę? Style palenia kawy 0
Jak wypala się kawę? Style palenia kawy

Ziarna kawy z natury są zielone. Ciemny, brązowy kolor nabywają dopiero w procesie palenia. Co ciekawe, dopiero w tym momencie zyskują również niesamowity zapach - surowe ziarna kawy mają zaledwie kilkanaście związków aromatyczno-smakowych, gdy palona ma ich ponad 700.

Czym zatem jest ten magiczny proces palenia, który niearomatyczne i zielone ziarenka kawy zmienia w te, od których zapachu nie można się uwolnić? Sercem maszyny do wypalania kawy jest bęben, do którego trafiają nasze ziarenka. Pod wpływem wysokiej temperatury i wirowania zaczynają pęcznieć, odparowuje z nich woda, cukry reagują z aminokwasami i w efekcie dochodzi do ich karmelizacji. Oczywiście nie wgłębiamy się w dokładnie w czary-mary, które przebiega w bębnie, czyli w szereg reakcji chemicznych - liczy się dla nas efekt.

Wypalanie kawy jest prawdziwą sztuką i można przeprowadzać je na wiele sposobów. Rodzaje wypalania ziarenek różnią się w zależności od czasu i temperatury procesu. Być może zauważyliście, że niektóre kawy są ciemniejsze od innych, różnią się również stopniem kwaskowatości oraz posmakiem. Odpowiedni dobór ziaren i sposobu wypalania pozwala wyciągnąć z tych małych kuleczek 100% ich smakowych możliwości.

czytaj całość »
Co łyk kawy robi z naszym organizmem? 1
Co łyk kawy robi z naszym organizmem?

Przepis na dzień idealny zaczyna się od niebudzenia budzikiem, a zapachem świeżo zmielonej kawy. Pomaga się nam obudzić, poprawia nie tylko humor, ale i koncentrację i nie zapominajmy o najważniejszym - biorąc jej pierwszy łyk, masz wrażenie, że wiesz, jak smakuje szczęście.

Jednak w ostatnich latach kawa stała się bohaterem wielu opowieści o zgubnym wpływie na nasze zdrowie. Czy mają one odzwierciedlenie w rzeczywistości? Prawdą jest, że kofeina jest legalną i powszechnie stosowaną substancją psychoaktywną (stymuluje do działania). Prawdą jest również, że z kawą można przesadzić - bezpieczna ilość to 300-400 mg dziennie. Dla porównania - filiżaneczka espresso to 57 mg. Spożywając więcej niż ta dawka, narażamy się na szereg działań niepożądanych, a wśród nich znajdziemy niepokój, nadpobudliwość, kołatanie serca czy bezsenność. Regularne spożywanie większych dawek kofeiny niesie za sobą ryzyko pogorszenia zdrowia.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl